szerző:
hvg.hu

Az olasz Ostana falunak 28 évet kellett várnia a település következő újszülöttjére, nagy ünnepségre készülnek. A kis falu egykori lakosságának 90 százalékát vesztette el az évek során.

A Pablo nevű kisfiú által egy "álom vált valóra" az észak-olasz Ostana falu számára, ugyanis a kis piemonti település az elmúlt száz év során a tömeges elnéptelenedés jelképe lett a régióban – írja a BBC. A múlt héten a torinói kórházban született kisfiút a falu 85 fős lakossága várja, szemben az 1900-as éveke elejével, 1921-ben 1187 ember élt a településen.

A város polgármesetere, Giacomo Lombardo szerint a második világháborút követően indult meg az elnéptelenedés, de a legsúlyosabb évek 1975-ben és 1976-ban voltak, mikor összesen 17 csecsemő született. A falu utolsó szülöttje – Pablo érkezéséig – 1987-ben jött világra.

Bár csak egyetlen csecsemőről van szó egyelőre, de a kis falu igyekszik megfordítani a tendenciát, új munkahelyekkel tartanák meg, illetve csábítanák oda a lakosságot. Pablo szülei, Silvia és Jose is külföldre költöztek volna, ám felajánlották nekik munkalehetőségként, hogy vezethetik a helyi hegyi menedékházat, így a maradás mellett döntöttek.

A kistelepüléseket tömörítő Hegyi Falvak és Közösségek Nemzeti Uniójának munkatársa, Marco Bussone szerint a Pablóhoz hasonló születések mögött egyéni döntések állnak, azonban ezek is egyre szaporodnak. A szervezet adókedezményekért lobbizik vállalkozások számára, amelyek így regenerálhatják a hegyi közösségeket munkahelyteremtéssel. Olaszország-szerte a kistelepüléseken tapasztalható trend, hogy a fiatalok a munkalehetőségek miatt fokozatosan elhagyják közösségeket, így elnéptelenednek a települések. Egyes települések végül ingyen is kiadják az üresen maradt házakat.

Pablo érkezését Ostanaban egy ünnepséggel várják, a városban egy gólyát ábrázoló szobort is felállítottak, amely csőrében egy kék kis batyut tart.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!