szerző:
MTI

Az Egyesült Államok és Franciaország kérésére Hollandia intenzívebben bekapcsolódik az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe – jelentette be pénteken a holland kormány.

A holland hadsereg már 2014 októbere óta részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban négy darab F-16-os vadászrepülőgéppel. A holland miniszterelnök tájékoztatása szerint a mostani döntéssel nem küldenek újabb harci gépeket a közel-keleti térségbe, hanem kiterjesztik a már ott lévők műveleti területét. "Hatékonyabban fogunk dolgozni" – mondta Mark Rutte.

Bert Koenders holland külügyminiszter arról számolt be, hogy elsősorban a terrorszervezet kiképzőtáborait támadják majd Szíriában. Elmondta továbbá, hogy a szíriai küldetés mostani mandátuma július 1-ig tart. A szíriai beavatkozás megnövelheti egy hollandiai terrortámadás valószínűségét, a holland biztonsági erők készültségi szintjét azonban egyelőre nem emelték meg – tette hozzá.

Az Egyesült Államok 2014 augusztusában indított légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihadisták szíriai állásait is bombázni kezdte. A holland kormány korábban azt hangoztatta, hogy Szíriában nem avatkozik be az ENSZ felhatalmazása nélkül, az Egyesült Államok és Franciaország azonban decemberben, a párizsi terrortámadások után felkérte Hollandiát a csatlakozásra.