szerző:
MTI

Harminchat nap földalatti fogság után hoztak élve a felszínre négy bányászt a kelet-kínai Santung tartományban – jelentette az állami Hszinhua hírügynökség helyi idő szerint pénteken késő este.

A bányaomlás tavaly december 25-én akkora volt, hogy az országos földrengés-megfigyelő hivatal 4-es erősségű földmozgást regisztrált a helyszín közelében.

A balesetben egy ember meghalt, 11-et az omlás után nem sokkal kimentettek. Öt nappal később infravörös kamerák segítségével azonosították további bányászok helyét, és nyolc embert sikerült élve a felszínre hozni.

Négyen azonban a föld alatt rekedtek. A bányamentők két alagutat vájtak oda, ahol a bányászok helyét sejtették. A csatornán keresztül juttattak el hozzájuk élelmiszert és ruhát. Ez volt az első alkalom, hogy ezzel a módszerrel jutottak el a mélyben rekedt munkásokhoz.

A mentésben körülbelül ezer ember vett részt folyamatosan, nehéz körülmények között: bizonytalan talajviszonyokkal, sziklaomlásokkal és szén-monoxid-szivárgással kellett megküzdeniük. A tárnához vezető eredeti járatot sziklák zárták el. A szakemberek műszaki berendezések százait vetették be a mentéshez, köztük fúrókat, detektorokat, drónokat.

Az első bányászt egy kabinban hozták fel helyi idő szerint nem sokkal este fél tíz előtt.

A legfrissebb jelentések szerint 13, a föld alatt rekedt gipszbányász sorsa még ismeretlen.

A december 25-i bányaomlás után két nappal a bánya tulajdonosa öngyilkos lett. Négy megyei tisztségviselőt elbocsátottak az állásából.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!