szerző:
MTI

A Spiegel szerint az egyik orosz titkosszolgálat hackelte meg tavaly a Bundestag belső hálózatát.

A Németországban megerőszakolt orosz származású kiskorú lány történetére ugrott Moszkva; sőt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az egy, az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakcselekmény lehetett - és ezért a politikus Berlint tette felelőssé, pedig kiderült: az eset nem ott és nem is úgy történt, ahogyan azt az első hírek alapján felkapta a hírvilág.

A két ország kapcsolatát az elmúlt két évben súlyosan megtépázta az ukrán válság miatti szembenállás is, de most a jelek szerint a németeken a revansvétel sora. Ez is belelátható  a szombati Der Spiegelben megjelent anyaggba, mely szerint a német biztonsági szerveknek meggyőződése, hogy az orosz kormány megbízásából intéztek tavaly heteken át hackertámadásokat a Bundestag belső adathálózata ellen.

©

A magazinnak nyilatkozó egyik magas rangú biztonsági vezető azt mondta, hogy a kibertámadás "egyértelműen egy orosz katonai hírszerző szolgálatnak tulajdonítható". Tavaly több hasonló jellegű támadás ért német fegyvergyártó vállalatokat és más NATO-tagállamokat is - tette hozzá a tisztségviselő. A lap szerint a német szövetségi ügyészség január 15-én kémkedés gyanújával hivatalos vizsgálatot indított az ügyben. A német törvényhozás alsóházának belső számítógép-hálózatát ért informatikai támadás tavaly májusban vált ismertté. A hackerek egy rendkívül professzionális program segítségével fértek hozzá a Bundestag 14 szerveréhez, köztük a központi szerverhez, ezen belül a német parlament összes bejövő üzenetéhez. Hogy pontosan milyen információkat sikerült megszerezniük, az egyelőre nem ismert - írta a Der Spiegel.

A szakértők a lap szerint kezdettől gyanították, hogy az orosz titkosszolgálatok egyike állhat a támadás hátterében. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!