szerző:
MTI

Még asztalhoz sem ültek, máris megy a vádaskodás a szíriai kormány és az ellenék között.

A szíriai kormány és az ellenzék képviselői csak közvetítőkön keresztül tárgyalnak majd egymással a genfi békekonferencián. Ezt Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes közölte az Interfax hírügynökségnek adott interjújában. Szintén szombaton jelezte a legfontosabb szíriai ellenzéki ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője, hogy elfogultsággal és "az iráni napirend" képviseletével vádolja az ENSZ szíriai különmegbízottját, aki a tárgyalásokat vezeti.

Teherán Oroszország mellett a kormányerők legfőbb támogatója. A szíriai ellenzék képviselői várhatóan szombaton érkeznek meg a tárgyalások helyszínére, Genfbe. A legjelentősebb szíriai kurd párt, a Demokratikus Unió Pártja (PYD) vezetője ugyanakkor már távozott is a svájci városból, miután az ENSZ visszavonta meghívását. A kurdok részvételét a PYD-t és más kurd szervezeteket terroristáknak tartó Törökország ellenzi. A várakozások szerint a konferencia vasárnap kezdődik, az ellenzék először az ENSZ különmegbízottjával kíván egyeztetni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!