szerző:
MTI

A Curtis Wilbur nevű, irányított rakétákkal felszerelt romboló Paracel-szigetekhez tartozó Triton-szigetnek lépett be a 12 tengeri mérföldes körzetébe. A szigetet Kína és Vietnam is magának követeli.

Megközelített egy vitatott hovatartozású, Kína által magáénak tartott szigetet egy amerikai romboló a Dél-kínai-tengeren - közölte a Pentagon szombaton.

A Curtis Wilbur nevű, irányított rakétákkal felszerelt romboló Paracel-szigetekhez tartozó Triton-szigetnek lépett be a 12 tengeri mérföldes körzetébe. Az akció célja a Pentagon közlése szerint az volt, hogy eltántorítsa a területi vitában álló feleket - Kína mellett Vietnamot és Tajvant - "a navigáció szabadságának korlátozására irányuló kísérletektől".

Ez volt a második alkalom, hogy az Egyesült Államok egy hadihajója belépett egy vitatott dél-kínai-tengeri sziget 12 tengeri mérföldes körzetébe, amely a nemzetközi tengerjog szerint a szigetet birtokló állam felségterületének számít. Mindazonáltal a tengerjog engedélyezi a parti tengernek nevezett övezetben a békés elhaladást a hadihajók számára is, így szakértők szerint az amerikai akció semmiképpen sem jogsértő, bár pont ezért nem is tekinthető különösebben erélyes katonadiplomáciai lépésnek.

A kínai külügyminisztérium ugyanakkor a kínai törvények megsértésével vádolta az Egyesült Államokat, amiért a hajó "engedély nélkül" közelítette meg a szigetet.

Kína a legutóbbi, tavaly októberi eset miatt is hevesen tiltakozott.

Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire öt másik térségbeli ország is igényt formál, ezek közül több ellenőriz kisebb-nagyobb földdarabokat. Az Egyesült Államok nem foglal állást a szuverenitási kérdésekben, ugyanakkor azt állítja, hogy a szigetviták fenyegetik a hajózás szabadságát a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalának számító térségben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!