szerző:
hvg.hu

Árulónak és ellenségnek nevezte Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnököt az Instagramon Ramzan Kadirov csecsen vezető. Posztjához egy olyan videót csatoltak, amelyen az ellenzéki politikus célkeresztben látható. Putyin csecsen szövetségesének nem ez volt az első olyan bejegyzése, amelyben orosz ellenzékieket fenyegetett meg.

Mihail Kaszjanov 2000-től 2004-ig volt Oroszország miniszterelnöke. Azután kapta meg a kormányfői posztot, hogy Vlagyimir Putyint kinevezték elnöknek. Nem sokkal azonban a következő elnökválasztás előtt, 2004 februárjában Putyin a kormánnyal együtt menesztette Kaszjanovot, aki azóta is ellenzékben politizál, és Putyin egyik fő kritizálója.

©

Ramzan Kadirov Csecsenföld vezetője, a 2004-ben megölt Akhmand Kadirov volt elnök fia, egykori hadúr, akit nemzetközi szinten is többször bíráltak már az emberi jogok megsértése és korrupció miatt. Kadirov Putyin szövetsége, többször is hűséget fogadott már az orosz elnöknek. Az Instagramon például tavaly márciusban azt írta, hogy akár meghalni is képes lenne Putyinért.

©

Kadirov előszeretettel üzenget az Instagramon. Ugyancsak márciusban ugyanitt a Nyemcov-gyilkossággal kapcsolatban letartóztatott volt csecsen belügyes hazafiasságát méltatta. Furcsa módon éppen másnap állami kitüntetést kapott Putyintól "az elért munkasikerekért, az aktív társadalmi tevékenységért és a többéves lelkiismeretes munkáért". Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezetőt tavaly februárban ölték meg csecsen fegyveresek Moszkva belvárosában.

Ha komolyan lehet venni Kadirov instagramos posztjait, akkor Mihail Kaszjanov sem alhat nyugodtan. Róla a csecsen vezető most egy olyan videót tett közzé, amelyen egy mesterlövész célkeresztjében látható. A képhez fűzött leírásban pedig árulónak és ellenségnek nevezte a volt orosz miniszterelnököt. Putyin feltétlen szövetségesét állítólag az dühítette fel, hogy Kaszjanov adományokat gyűjtött az ellenzéknek Strasbourgban. Orosz ellenzéki politikusok szerint a poszt felér egy életveszélyes fenyegetéssel – derül ki a BBC híréből.

©

Kaszjanov szintén úgy nyilatkozott: Kadirov posztját közvetlen fenyegetésként értékeli, és követeli, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!