szerző:
MTI

Az orvosi marihuána legalizálására vonatkozó törvényjavaslatot terjesztett be a lengyel szejmben a harmadik legnagyobb frakció, az ellenzéki Kukiz´15 egyik képviselője hétfőn. Az előterjesztő, Piotr Liroy-Marzec volt rapénekes hétfő délutáni parlamenti sajtóértekezletén számolt be törvényjavaslatáról.

A szakemberekkel, orvosokat előzetesen alaposan megkonzultált jogszabálytervezet szerint egy szigorúan felügyelt központi nyilvántartást hoznának létre, mely a marihuánát a gyógyításban alkalmazó orvosok listáját tartalmazná, és számon tartaná a drog forgalmazását is.

Az orvosi marihuána nem romboló hatású drog, hanem az embereket a betegségükben segítő szer – mondta Liroy-Marzec. Hozzátette: a tervezet nem számol a büntetőjog módosításával, a nem orvosi célú marihuána termelése, forgalmazása és birtoklása továbbra is illegális lenne.

A politikus úgy értékelte, hogy a törvénytervezetnek nagy a támogatottsága a parlamenti pártok között. Annak a reményének adott hangot, hogy a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság képviselői is a javaslat mellett szavaznak majd.

A lengyel alkotmánybíróság tavaly áprilisban olyan véleményt fogalmazott meg, miszerint célszerű lenne a szer alkalmazásának jogi szabályozása.