szerző:
hvg.hu

Szoros volt a meccs a demokratáknál: mindössze 0,3 százalékpontnyi a különbség a volt külügyminiszter Clinton és riválisa, a vermonti szenátor Bernie Sanders között - derült ki az iowai jelölőgyűlás után.

Egészen kicsi a különbség Hillary Clinton és riválisa, Bernie Sanders támogatottsága között az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűlés után, de Clinton egy hajszállal vezet – derült ki kedd reggel, miután összeszámolták a demokraták gyűlésén beérkezett szavazatokat.

Bill Clinton volt az utolsó, aki úgy tudott elnök lenni, hogy nem nyerte meg az iowai jelölőgyűlést. Azóta csak abból lett az Egyesült Államok elnöke, aki ebben az államban diadalmaskodni tudott.

A Sky News szerint Hillary Clinton kapta a szavazatok 49,9 százalékát, Sanders pedig a 49,6 százalékát – ezt az eredményt azonban utóbb leszedték a hírcsatorna Twitter-oldaláról.

A Fox News ugyanerre az eredményre jutott. Harmadiknak Martin O'Malley volt marylandi kormányzó futott be a voksok fél százalékának megszerzésével.

©

Clinton a gyűlésen a kampányában hangoztatott ígéreteit ismételte meg elnökké választása esetére: általános egészségbiztosítást, a klímaváltozás káros következményeinek visszaszorítását, az azonos neműek házasságkötési jogának megteremtését valamennyi szövetségi államban.

A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa szerint a párt híveinek össze kell fogniuk a republikánusok víziója ellen, egységre szólította pártja híveit, és azt mondta, nem engedhetik meg, hogy a republikánusok megosztó politikája érvényesüljön.

"Látszólag holtversenyben vagyunk" – mondta a Clinton után hívei előtt megjelenő Bernie Sanders. A vermonti szenátor meghatottnak mondta magát, amiért 3,5 millió amerikai küldött anyagi hozzájárulást a kampányhoz vagy jelentkezett önkéntesnek. "Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk az egyetlen csapat, amelynek nincs politikai akcióbizottsága, nem kap pénzt nagyvállalatoktól és nagybankoktól" – mondta Sanders.

©

Ismét kiállt amellett, hogy Amerika ne a milliomos döntéshozók országa legyen, hogy ne a Wall Street spekulánsai irányítsák az amerikai gazdaságot, hogy olyan gazdaság épüljön ki, amely a dolgozó családokat segít, nem csak a milliárdosokat.

A republikánusoknál Ted Cruz fölényesen nyerte a jelölőgyűlést, de ellenfele, Donald Trump azért széles mosollyal búcsúzott a közönségtől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!