szerző:
MTI

Több tucat romát, köztük gyerekeket raktak ki a rendőrök szerdán egy párizsi cigánytelepről. A francia vasúttársaság egyik területén vertek tanyát több százan nyár óta. Voltak, akik a razzia előtt önként arrébb álltak. Akik maradtak, őket átmeneti szállásokra vitték.

Az egykori kis körvasút évtizedek óta nem használt sínjein Párizs XVIII. kerületében nyár óta körülbelül négyszáz kelet-európai roma vert tanyát, deszkákból és kartonokból tákoltak össze viskókat.

A prefektúra elsősorban a tűzveszélyre hivatkozva számolta fel a rendőrök számításai szerint 135 viskóból álló cigánytelepet, amelynek lakói fatüzelésű kályhákat használtak. Ezenkívül a fertőzésveszély és a gyerekek helyzete is megkövetelte a hatóságok szerint a hely megszüntetését, amelyet a vasúttársaság kért a bíróságtól.

A telepet a hét elején a lakók fele már elhagyta, miután hírek terjedtek a várható hatósági felszámolásról. A rendőrség a többieket átmeneti szállásokon helyezte el, ahova buszokkal szállították az embereket, miután kordonnal körbezárták a telepet.

A prefektúra múlt heti összesítése szerint akkor már csak 173 ember, köztük nyolc beiskolázott gyerek élt a cigánytelepen, ahol négy tbc-s esetet is diagnosztizáltak az egészségügyi hatóságok.

Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden közleményben tiltakozott a tábor felszámolása miatt.

Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja januári jelentése szerint több mint 11 ezer romát küldtek el a hatóságok tavaly Franciaországban az erővel felszámolt 111 illegális cigánytelepekről. A civilek elsősorban azért aggódnak, mert a hatóságok gyakorlatilag semmilyen elhelyezést nem biztosítanak ezeknek az embereknek.

Franciaországban körülbelül 20 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él, a legtöbb esetben bizonytalan körülmények között.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!