szerző:
MTI

Spanyolország arra számít, hogy havi 10-20 zikavírusos beteg lép majd be az országba Dél-Amerikából érkezők révén. Közben Brazíliában egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél gyanított vagy diagnosztizált mikrokefáliás esetek száma.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi minisztérium vészhelyzeti koordinációs központjának vezetője kedden megerősítette, hogy a dél-európai országban eddig négy betegről tudnak, a legutóbbit épp kedden igazolták. Mindannyian Dél-Amerikában fertőződtek meg a zikavírussal.

Szerinte nyáron, amikor Spanyolországból is többen utaznak majd szabadságuk idején a térségbe, és onnan is sok beutazó turistára lehet számítani, várhatóan megnő a regisztrált esetek száma. Bár az Egészségügyi Világszervezet hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, annak minimális a kockázata, hogy valaki Spanyolországban fertőződjön meg a vírussal – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a tigrisszúnyog Spanyolország 50 tartományából 14-ben van jelen a nyári időszakban, például Katalóniában, Andalúziában, és a Baleári-szigeteken is. Épp ezért a szakemberek már több mint egy éve elkezdtek foglalkozni a szúnyog által terjesztett betegségek, a chikungunya, a dengue és a zika elleni védekezés lehetőségeivel.

Egyre több a beteg Brazíliában

Egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél gyanított vagy diagnosztizált mikrokefáliás esetek száma Brazíliában – jelentették be kedden az ország egészségügyi hatóságai.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Brazíliában eddig már 4783 ilyen esetet regisztráltak, amely a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak tulajdonítható. 

Múlt héten bejelentették, hogy Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Azóta 76 halálesetet jegyeztek az egészségügyi hatóságok, ebbe egyaránt beletartoznak az életüket vesztett kóros újszülöttek és a spontán vetéléssel elhalt magzatok, akik fertőzött anyjukon keresztül betegedtek meg.

Brazíliában a legszegényebbnek tartott északkeleti tartományban jegyezték a megbetegedések 82 százalékát.

A brazil kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni a járványt:220 ezer katona keresi fel az ország minden lakóhelyét, hogy minél nagyobb mértékben irtsák a kórt terjesztő szúnyogot.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!