Őrizetbe vették az iráni hatóságok szerda reggel a BBC perzsa nyelvű szolgálatának egyik volt tudósítóját – közölte a Kaleme.com iráni ellenzéki hírportál csütörtökön. Úgy tudni, Bahman Daroshafaeit otthonában jelentek meg a hatóságok emberei, de nem közölték, miért intézkedtek.

Daroshafaei csaknem két éve jött el a BBC-től, azóta politikai témájú könyveket és novellákat fordított.

A teheráni illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak az őrizetbe vételről, amely részét képezi az újságírók és az ellenzéki aktivisták elleni szigorú hatósági fellépésnek – olvasható az AP amerikai hírügynökség kommentárjában.

Két, novemberben őrizetbe vett iráni újságíró ügyvédje a hét elején azt mondta: védenceit a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekkel vádolják. Korábban több értelmiségit, köztük két költőt és egy filmrendezőt is őrizetbe vettek a hatóságok.

Iránban február 26-án választják meg a 290 tagú parlament, valamint a 88 tagú Szakértők Tanácsának képviselőit. Szakértők a választásokat a keményvonalasok és a mérsékeltnek számító Haszan Róháni iráni elnök hívei közötti erőpróbaként értékelik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!