szerző:
MTI

Észak-Korea várhatóan az északnyugati partvidékéről készül rakétát kilőni – közölte csütörtökön a szöuli védelmi minisztérium. A tárca szerint készek elfogni ezt a rakétát vagy annak részeit, ha az dél-koreai területre esne.

Phenjan az ország északnyugati részén található Szohe űrközpontból fogja felbocsátani a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát - közölte a szöuli védelmi tárca szóvivője. A minisztériumban hozzátették, szükség esetén – tehát ha dél-koreai területre esne – készek elfogni ezt a rakétát vagy annak részeit.

©

Az NHK japán televízió ugyanakkor műholdfelvételek alapján észlelte, hogy egy mobil rakétaindító szerkezetet egy másik rakétabázisra, az észak-keleti partra szállítottak. Tokióban ebből arra következtetnek, hogy Phenjan esetleg további, kisebb hatótávolságú rakétákat is készül kilőni.

Észak-Korea kedden egy műhold felbocsátásának szándékát jelentette be, amit megerősített a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) egyik szóvivője is. A japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették.

Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre műholdfellövést. Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint ugyanakkor az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!