szerző:
MTI

A görögországi általános sztrájk és a Macedóniában kezdődött taxismegmozdulás miatt körülbelül kilencezer menekült rekedt a görög oldalon a görög-macedón határ közelében – jelentették csütörtökön a szkopjei lapok.

Leálltak a Szerbia és Macedónia között közlekedő vonatok is, mert az elégedetlen macedón taxisofőrök eltorlaszolták a vasúti síneket. A demonstrálók azt követelik a hatóságoktól, hogy vonják be őket a menekültek szállításába, mert a migránsokat eddig szinte kizárólag vonatokkal utaztatták a balkáni országon keresztül.

A macedóniai belügyminisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy szerdán körülbelül 2500 menedékkérőt regisztráltak.

Szemtanúk szerint néhány migráns a átkelt a nem védett határszakaszokon és tovább mentek észak felé.

Macedónia két nappal korábban feloldotta a Görögországból érkező menekültek belépésének korlátozását, miután úgy tűnt, hogy véget ért a forgalmat akadályozó taxisok ötnapos tüntetése a határon.

©

November közepe óta Macedónia mellett Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba.

Macedónia és a balkáni útvonalon fekvő többi ország, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, valamint Ausztria is kedden tovább szigorította a bevándorlókra vonatkozó előírásokat, ezentúl a háborús övezetekből érkezettek közül is csak azokat engedik tovább, akik érvényes úti okmányt tudnak felmutatni.

Idén már 55 ezer menedékkérő utazott át Macedónia területén.

Görögországban százezrek tüntettek csütörtökön a tervezett nyugdíjreform és adóemelések ellen. A fővárosban körülbelül 50 ezer ember részvételével zajló megmozduláson összecsaptak a randalírozó fiatalok a rendőrökkel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!