szerző:
MTI

Feloldották csütörtökön Tunéziában a kijárási tilalmat, amelyet január 22-én rendeltek el az erőszakba torkolló tüntetések miatt. Az ország belügyminisztere a közbiztonság javulásával indokolta az este nyolc órától hajnali ötig érvényes tilalom feloldását.

Az észak-afrikai országban a magas munkanélküliség miatt tüntettek. A fővárosban néhány demonstráció erőszakba torkollt: a tüntetők kifosztottak több boltot és egy bankfiókot.

Tunézia Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta a demokratikus átalakulás egyik mintaországa. Az arab tavaszt az országnak úgy sikerült átvészelnie, hogy elkerülte a Szíriában dúló véres polgárháborúhoz vagy a Líbiában kialakult belpolitikai káoszhoz hasonló helyzetet.

A fiatal demokrácia működését azonban beárnyékolja a magas munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztés. Emellett 2011 óta az országban több véres dzsihadista merénylet történt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!