szerző:
MTI

Három ember meghalt Kolumbiában, de nem tudni, hogy a zikavírustól, vagy egy másik, már meglévő idegrendszeri betegségüktől.

Kolumbiában három olyan elhalálozásról számoltak be pénteken, amelyek esetében kimutatható volt a zikavírus, ugyanakkor a páciensek a Guillain-Barré-szindróma nevű, könnyen életveszélyessé váló idegrendszeri betegségben is szenvedtek, s kérdéses, hogy a kettő között fennáll-e összefüggés.

Martha Lucía Ospina, az országos közegészségügyi intézet igazgatója szerint az esetek megerősítik, hogy a zikavírus nem nagy arányban ugyan, de igenis halált okozhat, noha abban még bizonytalanok a szakértők, hogy kiválthatja-e a bénultságot okozó Guillain-Barré szindrómát. Mindhárom beteg a medellíni kórházban halt meg. Az igazgató közölte, hogy még további hat holttestet is vizsgálnak a zika szempontjából.

Bár egyelőre a tudósok nem bizonyították, hogy tényleges összefüggés van a zikavírus, valamint a kóros kisfejűség és a Guillain-Barré-szindróma között, a sajtótájékoztatón Alejandro Gaviria egészségügyi miniszter kijelentette: ok-okozati összefüggés van a zika, a Guillain-Barré és a három haláleset között.

Elmondta, hogy Kolumbiában a legfrissebb összesítés szerint mintegy 20 ezer zikalázas fertőzött van, de szerinte a valós szám inkább 80-100 ezer, mert a fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek. Idén 650 ezren kaphatják el a vírust az országban. Ennek ellenére Kolumbiában egyelőre nem volt olyan eset, melynél megerősítetten a zikavírus okozta volna egy csecsemő kóros kisfejűségét. A zikavírust 2100 várandós asszony szervezetében észlelték az országban.