szerző:
hvg.hu

Robbanás ütött lyukat egy Szomáliából, Mogadishuból felszálló személyszállító repülőgép oldalán kedden. A gép végül kényszerleszállást hajtott végre, ketten meghaltak. Az illetékesek szerint a robbanást bomba okozta, a tetteseket azóta sem találják.

"Bomba okozta a robbanást a Daallo légitársaság repülőgépén. Mindenkit meg akartak ölni a fedélzeten." - Mondta Ali Ahmed Jamac, közlekedési miniszter a BBC-nek.

Egyes beszámolók szerint mára kiderült, hogy a robbanóeszköz az egyik utas laptopjában lehetett elrejtve. A robbanás nem sokkal azután történt, hogy a gép felszállt Szomália fővárosából.

©

Egy utas kizuhant a gépből, és életét vesztette: Mohamed Hassan, A Mogadishutól 30 kilométerrre, északra fekvő Balad rendőrtisztje arról számolt be, hogy a helyiek megtalálták egy férfi holttestét, aki valószínűleg a gépből zuhant ki. Két másik utas megsebesült.

Eddig egyetlen militáns csoport sem vállalta magára az cselekményt. Bár többen az al-Shabab harcos Iszlám csoportot sejtik a terrorcselekmény mögött, ugyanis Szomália harcban áll az említett szervezettel, akik iszlamista államot akarnak megalapítani: ennek során már több halálos áldozatot követelő támadást is végrehajtottak korábban.

A tragédia után megszólalt a repülőgép kapitánya is: "ez volt az első bomba mióta repülök, és remélem az utolsó is" - mondta Vlatko Vodopiec. A robbanás 3350 méteres magasságban történt. "Sokkal rosszabb is lehetett volna, ha magasabban vagyunk" - tette hozzá a kapitány.