szerző:
MTI

Több épület összedőlt egy 6,4-es erősségű földrengésben helyi idő szerint szombat hajnalban a Tajvanon található Tajnan városban. Egy tizenhét emeletes ház is összeomlott. Eddig tizenegy halottról és több mint 460 sérültről jött hír, sokan eltűntek.

A tizenhét emeletes házban hatvan lakás volt, eddig 221 embert húztak ki a romok alól. A hét halott között van egy tíznapos csecsemő.

Egy másik, 150 családnak otthont adó 16 emeletes, súlyosan megrongálódott épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték. Összesen 380 embert vittek kórházba, és tizenhárom épületett érintett súlyosan a katasztrófa.

A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, csaknem hatezer lakásban nincs villany.

A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat is használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 tagú egészségügyi személyzetet küldtek.

A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

A rengés középpontja a sziget déli részén lévő, körülbelül kétmilliós Tajnan várostól 43 kilométerrel délkeletre, 10 kilométeres mélységben volt az amerikai földtani intézet szerint.

Az első nagy földmozgást öt utórengés követte, amelyek mind legalább 3,8-as erősségűek voltak – derül ki a tajvani meteorológiai intézet méréseiből. A rengést a sziget más részein is érezni lehetett, de Tajnanon kívül máshonnan nem jelentettek kárt.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu azt ígérte: a kormányzat mindent megtesz az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért.

A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte: már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai kormányfő Li Ko-csiang holdújévi köszöntőjében együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A kínai Vöröskereszt 2 millió jüan, több mint 84 millió forint értékű adományt ajánlott fel a katasztrófa-elhárításhoz.

Tajvan a földrengéstanilag aktív, Csendes-óceáni Tűzgyűrű nevű köríven található, emiatt gyakoriak a földmozgások a szigeten.