szerző:
MTI

Módosította az állítólagos műhold felbocsátásának lehetséges időpontjait Észak-Korea. Február 7-e és 14-e között hajthatják végre a műveletet – közölte szombaton a japán és a dél-koreai kormány.

Phenjan kedden jelentette be szándékát a "műhold felbocsátásról" a február 8-a és 25-e közötti időszakban. Erről értesítette a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet, valamint a Nemzetközi Távközlési Egyesületet is. A két szakosított ENSZ-szervezet ugyanakkor szombaton még nem tudott a mostani módosításról.  

Észak-Korea a műhold felbocsátásáról néhány héttel azután számolt be, hogy újabb kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre.

Az ENSZ határozatai mindenféle nukleáris és ballisztikusrakéta-programot tiltanak a vele ellenséges országokat rendszeresen katonai megtorlással fenyegető Phenjannak.

A világtól elzárkózó phenjani diktatúra az közölte a világszervezettel, hogy űrprogramja tisztán tudományos célokat szolgál, az Egyesült Államok és távol-keleti szövetségesei szerint azonban Észak-Korea célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.