szerző:
MTI

A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő zikavírus miatt óvatosságra inti a nyári riói játékokra készülő sportolóit az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC).

A szervezet azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőknek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el az augusztusi eseményre. A 2012-es londoni olimpián az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet, ezért riói részvételük meghatározó a játékok sikere szempontjából. 

Donald Anthony, az Egyesült Államok vívószövetségének elnöke szerint az USOC azt tanácsolta, hogy ha a sportolóknak kétségei támadnak az ötkarikás jelenlétükkel kapcsolatban, akkor ne utazzanak el Rio de Janeiróba. Will Connell, az amerikai lovassport-szövetség sportigazgatója ehhez hozzátette, hogy az USOC a versenyzőkre és a stábtagokra bízza a döntést az olimpiai részvételről.

A riói szervezők két hete jelezték, mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.