szerző:
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három zikaesetet regisztráltak eddig New Yorkban, de a világváros felkészül a járványra.

Áprilisban kezdődik a szúnyogszezon, de már megkezdte a felkészülést a zikajárványtól tartó New York. A világvárosban eddig csak három esetet regisztráltak – köztük egy terhes nőt -, mindegyik fertőzött külföldön szedte össze a kórt, de már felgyógyultak.

Az egészségügyi hatóság azonban gőzerővel dolgozik a járványmegelőző kampányokon. Utazási figyelmeztetéseket ad ki – a sok latin-amerikai városlakóra való tekintettel spanyolul is -, külön kiemelve, hogy a zikát terjesztő szúnyog nagyon agresszív, tehát mindenképpen használjanak rovarriasztó szereket. Emellett zikaismertetőket osztogat, közben pedig már orvosszakértői csapatok készülnek a gyógyításra és mások az esetleges szúnyoginvázió megfékezésére.

©

Megnyugtatásul hangsúlyozzák a szakértők, hogy a zika a legtöbb emberre nem veszélyes. Ugyanakkor születési rendellenességeket okozhat, például a sokat emleget kisfejűséget. Az orvosok árnyaltan fogalmaznak, jelzik, hogy még tanulmányozzák az összefüggést a zika és a kisfejűség között.  Ugyanakkor a nőket figyelmeztetik, hogy ha szexuális partnerük korábban fertőzésveszélyes térségbe utazott, akkor legyenek óvatosak, például használjanak óvszert. De általában is ajánlják, hogy a zikaveszélyes területen jártak hazaérkezésük után vizsgáltassák meg magukat.

A város egyébként nyugodt, nem függetlenül a szúnyogoknak nem kedvező téli hidegtől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!