szerző:
MTI

Mivel több ezer menekült Macedóniában ragadhat, az ENSZ szerint már itt az ideje, hogy a balkáni ország is megfelelő szállást biztosítson a menekülteknek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden felszólította a macedón hatóságokat, hogy több szálláslehetőséget biztosítsanak a menekülteknek, ugyanis több ezer migráns rekedhet hosszabb időre a balkáni országban - közölte Mohamed Arif, az UNHCR szkopjei képviselője a Dnevnik című napilapnak.

A macedón hatóságok szerint a dél-macedóniai Gyevgyelija és az észak-macedóniai Tabanovci menekülteket fogadó központok nagyjából 2000 migránst tudnak elszállásolni, akik ugyanakkor csupán néhány órára élnek a lehetőséggel. 

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó belgrádi központ vezetője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztria, ha lezárná határait, komoly problémákat okozna a migránsok balkáni útvonalán elhelyezkedő államoknak. A központ vezetője elmondta, hogy a szerb fővárosban már megjelentek az első olyan menekültek, akik illegálisan tartózkodnak az országban, olyanok, akiket a horvát hatóságok visszafordítottak, vagy embercsempészek segítségével jutottak el Szerbiába. "Számuk egyelőre alacsony, azonban várhatóan növekedni fog, ami problémát jelenthet Szerbiának" - figyelmeztetett Djurovic.

A horvát határőrök csak az iraki, szíriai és afgán menekülteket engedik tovább, illetve azokat, akik Németországot, vagy Ausztriát jelölik meg végcéljukként, a többi migránst visszafordítják Szerbiába. Hasonlóan járnak el olyanokkal is, akiknél hamis úti okmányokat találnak.

Szerbiának ugyanakkor elvileg Macedóniába kellene visszaküldenie a migránsokat, azonban Szkopje jelenleg nem tartja be a Belgráddal kötött visszafogadási egyezményt - mondta Djurovic.

Az idén közel 68 ezer menekültet regisztráltak Macedóniában, viszont csak tízen adtak be menedékkérelmet a balkáni országban, míg túlnyomó többségük néhány óra elteltével folytatta útját az Európai Unió irányába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!