szerző:
MTI

Észak-Korea újra elkezdte az atombomba alapanyagait gyártani - közölte James Clapper amerikai hírszerzési főnök.

Észak-Korea újra plutóniumot gyárt - jelentette be James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) a keddi szenátusi meghallgatására beterjesztett írásos beszámolójában.

A tizenhat amerikai hírszerző szolgálat munkáját összehangoló Clapper szerint Észak-Korea újraindította a plutóniumot termelő reaktorát és heteken-hónapokon belül képes lesz készleteket felhalmozni a nukleáris fegyverek alapanyagául szolgáló hasadóanyagból.

Clapper emlékeztetett arra, hogy Észak-Korea 2013-ban jelentette be, hogy újraindítaná nukleáris létesítményeit, köztük a jongbjoni reaktort, amely plutóniumot is elő tud állíani, ezzel pedig lehetővé válna a diktatúra számára az atombomba előállítása is.

A jongbjoni reaktor újraindításáról már tavaly szeptemberben is felröppentek hírek, Clapper azonban most azt közölte, hogy Észak-Korea valóban plutóniumot gyárt a reaktorban.

A hírszerzési főnök egyébként arról is beszélt, hogy Irán tartja magát a nukleáris programja korlátozásáról szóló megállapodáshoz, de az iszlám köztársaság útjában nincs "áthághatatlan akadály" a nukleáris fegyver előállításának terén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!