szerző:
MTI

Vádat emeltek az Egyesült Államok egy szövetségi bíróságán az Iszlám Állam egyik volt vezetőjének felesége ellen, amiért a gyanú szerint elősegítette Kayla Mueller amerikai túsz halálát.

Az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint hétfőn jelentette be, hogy vádat emeltek a 25 éves Niszrín Aszad Ibrahim Bahar ellen. A vádirat alapján azzal gyanúsítják az Umm Szajjáfként is ismert iraki nőt, valamint férjét, Abu Szajjáfot, hogy Kayla Mueller 26 éves segélymunkást és más női foglyot rabszolgaként tartottak.

Az amerikai hírszerzési vezetők még tavaly nyáron tájékoztatták Mueller családját, hogy lányukat Szajjáfék lakásán rendszeresen megerőszakolta Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezére.

Mueller 2015 februárjában életét vesztette a terrorszervezet ellen szíriai területen végrehajtott koalíciós légicsapások egyikében. Szajjáffal májusban végzett Szíriában az amerikai Delta kommandó, a feleségét, Umm Szajjáfot pedig foglyul ejtették, és vádemelésre átadták az iraki hatóságoknak.

A Mueller megerőszakolásáról szóló értesülés tőle származik, de beszámoltak róla az amerikai tússzal együtt rabszolgaként tartott, később kiszabadult lányok is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!