szerző:
MTI

110-140 km/h-s széllökések érték el a francia partokat, köszönhetően az Imogen nevű, Anglia felől érkező orkánnak. Több helyen sérültjei is vannak a viharnak.

Franciaország nyugati és középső részén 32 megyében, azaz az ország harmadában rendeltek el riasztást a Nagy-Britannia felől érkezett viharos erejű szél miatt.

Egy 53 éves férfi súlyosan megsérült kedden délelőtt Troyes városában, amikor ráestek egy kémény darabjai, amelyet a szél döntött le - közölte a tűzoltóság. Egy másik ember könnyebben megsérült a balesetben. Hétfő este Párizsban egy férfi és egy nő sérült meg súlyosan, amikor egy reklámtábla rájuk dőlt a viharos erejű szélben.

©

A Nagy-Britannia felől érkező, orkán erejű szél a breton és a normandiai partoknál valamelyest mérséklődött, de a széllökések erősek maradtak az ország északi részén, ahol elérték a 80-100 kilométeres óránkénti sebességet és helyenként megközelítették a 110 kilométert - közölte a francia meteorológiai szolgálat.

A Meteo-France szerint hétfő este a széllökések Franciaország északi és nyugati részén elérték a 140 kilométeres óránkénti sebességet, és látványos hullámokat korbácsoltak az Atlanti-óceán partjainál, de nem okoztak jelentősebb károkat. Délnyugaton a hullámok 6-7 méterre csaptak fel az éjszaka folyamán, és helyenként a víz elöntötte a tengerparti utakat.

A Nagy-Britanniában Imogen névre keresztelt orkán hétfőn a Brit-szigetek déli részén okozott sérüléseket és komoly közlekedési fennakadásokat. Walesben és Anglia déli részén 19 ezer otthonban volt áramszünet. Anglia középső részén két iskolás gyerek súlyosan megsérült, amikor a szél rájuk döntött egy három méter magas téglafalat. Késések, járattörlések voltak a kompközlekedésben és a légi forgalomban, több magas építésű országúti hidat lezártak. A meteorológusok szerint ez volt az elmúlt három évben a legnagyobb erejű vihar, ami Nagy-Britannia déli része felett átvonult.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!