szerző:
MTI/hvg.hu

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov reagált a német kancellár és a török államfő szavaira. Mint mondta, nincsenek bizonyítékok arra, hogy az orosz bombázás civil életeket oltana ki Szíriában, az a kijelentés pedig egyenesen abszurd, hogy Oroszország megszállta volna a háborús országot.

Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi moszkvai sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár előző napi ankarai nyilatkozatára reagált, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfő interjújára, amelyet a Bloomberg hírügynökség közölt.

Peszkov: Nincs bizonyíték a civil áldozatokra

Peszkov leszögezte: nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a német kancellár azon kijelentését, hogy civil áldozatokat szednek az orosz légicsapások Szíriában. A nemzetközi jog szempontjából pedig helytelen és abszurd Erdogan kijelentése arról, hogy Oroszország megszállva tartja Szíria egy részét – mondta a szóvivő.

Angela Merkel hétfőn azt mondta, megdöbbentő és rémisztő a szíriai kormányerők aleppói offenzívája. Úgy vélte, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést.

©

Peszkov szerint két-három évvel ezelőtt nem lehetett hallani hasonló sajnálkozó kijelentéseket a terroristák szíriai támadásai idején, amikor ostromgyűrűbe fogták a szíriai hadsereg erőit és a törvényes hatalom képviselőit. 

Peszkov ismételten arra szólított mindenkit, hogy "körültekintően és nagyon felelősségteljesen minősítsék" "az amúgy is nagyon törékeny szíriai helyzetet" és a rendezési folyamatot. 

Erdogan hétfőn és pénteken is erős állításokat tett a szíriai orosz szerepvállalással kapcsolatban. Szenegáli látogatásán azt mondta, elszámoltatná Oroszországot, és inváziónak nevezte az orosz beavatkozást Szíriában. Múlt pénteken pedig Ecuadorban fogalmazott úgy: "Európai barátaink azt szeretnék, ha megállítanánk a menekültek áradatát, de hogy volnánk erre képesek, amikor Oroszország és a szíriai hatalom bombázza ezeket az embereket".

Nincs szó megszállásról

A szóvivő Erdogan állításaira válaszolva emlékeztetett arra, hogy az orosz erők a törvényes szíriai hatalom kérésére tartózkodnak Szíriában, ezért szóba sem jöhet bármifajta orosz megszállás, amelyről a török elnök beszélt interjújában.

Peszkov említést tett az orosz-török viszonyról is, azt hangoztatva, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt évtizedekhez képest mélyponton vannak, és javításuk egyelőre nem tűnik lehetségesnek.

A török-orosz kapcsolatok a két ország szíriai szerepvállalásával kapcsolatos viták miatt romlottak meg, és mélypontra zuhantak, miután a török légvédelem november végén lelőtt egy, a szíriai légicsapásokban részt vevő orosz harci repülőgépet, azt állítva, hogy berepült a török légtérbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!