szerző:
MTI

Két teniszbírót tiltott el a nemzetközi szövetség a mérkőzések manipulálásának kísérlete és fogadások miatt.

Két játékvezetőt eltiltott a szabályzat megszegéséért a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF). A székbírók közül a kazah Kirill Parfenov örökös, a horvát Denis Pitner pedig egyéves eltiltást kapott, a büntetéseket tavaly szabták ki.

Előbbi egy másik bíróval összeköttetésbe lépett a Facebookon és manipulálni próbált mérkőzéseket, míg Pitner információkat adott egy játékosról egy edzőnek, emellett rendszeresen bejelentkezett fogadóirodák honlapjára. 

Rajtuk kívül még négy játékvezető ellen zajlik fegyelmi eljárás. Az ITF azzal indokolta a nyilvánosság megkésett tájékoztatását, hogy a szabályzat nem kötelezi a világszövetséget a büntetések közzétételére. 

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News január közepén nyilvánosságra hozott oknyomozó riportja szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük tizenhatan a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak. A Tennis Integrity Unit nevű szervezet ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott.

Az ITF ezért korábban közölte, hogy független szakértők vizsgálják felül a világszövetség és a nagy teniszversenyeket rendező szervezetek korrupcióellenes programját.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!