szerző:
MTI

Jövő hétfőtől felfüggesztik a január végén kezdett sztrájkjukat a munkabeszüntetésben részt vevő szlovákiai pedagógusok – jelentették be a Szlovák Tanárok Kezdeményezése nevű szervezet vezetői kedden Pozsonyban.

A korlátlan idejűre tervezett pedagógussztrájkot január 25-én hirdették meg a szervezők, miután nem tudtak megegyezni a bérekről az oktatásügyi miniszterrel.

Azt követelték, hogy a kormány azonnali hatállyal 140 euróval emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli.

A pedagógussztrájkhoz az alkalmazásban lévő szlovákiai tanárok valamivel több mint tizede csatlakozott a legelején. Már az első napokban vesztett intenzitásából, majd a múlt hét végére teljesen kifulladt. A szlovák oktatásügyi tárca adatai szerint pénteken már csak 34 iskola tartott bezárva, ez kevesebb volt a szlovákiai alap- és középfokú tanintézmények fél százalékánál.

A sztrájkoló pedagógusoknak eddig gyakorlatilag semmilyen engedményt nem sikerült kicsikarniuk a kormánytól, amely egyebek mellett azzal utasította el őket, hogy a végéhez közeledő négyéves kormányzati ciklusban a közalkalmazottak közül a tanároknak emelkedett a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a bérük.

A Szlovák Tanárok Kezdeményezésének keddi bejelentése szerint a sztrájkot hétfőtől felfüggesztik, ugyan, de sztrájkkészültségben maradnak, és követeléseikről nem tesznek le. A pozsonyi sajtótájékoztatón bemutatkozott a szlovákiai felsőoktatási intézmények pedagógusainak egyik szervezete, a Főiskolai Tanárok Kezdeményezése, amely bejelentette: tagjai keddtől sztrájkkészültségbe lépnek, és jövő hétfőtől sztrájkot kezdenek, ha nem tudnak megállapodni a bérekről.HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!