szerző:
MTI

Némi szkepszissel fogadja a nemzetközi közösség az észak-koreai diktatúra űrtechnológiáját. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a Kvangmjongszong-4 elnevezésű műhold "bukdácsol a pályáján", ami azt jelenti, hogy a Föld légkörének megfigyelésére szánt eszköz nem megfelelően működik.

Nem működik jól az a műhold, amelyet a hét végén állított Föld körüli pályára Észak-Korea, széleskörű nemzetközi bírálatot váltva ki az ehhez szükséges rakétafelbocsátással – közölte hétfőn a Pentagon.

Az amerikai védelmi minisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva a CBS és a CNN hírtelevízió is arról számolt be, hogy a Kvangmjongszong-4 elnevezésű műhold "bukdácsol a pályáján", ami azt jelenti, hogy a Föld légkörének megfigyelésére szánt eszköz nem megfelelően működik.

A CBS közlése szerint a műhold jeleit sem sikerült még bemérni.

©

Előzőleg, a nap folyamán Peter Cook, a Pentagon sajtószóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok megállapítása szerint a phenjani rezsim képes volt egy műholdat vagy valamilyen más űreszközt pályára állítani, de hogy a művelet mennyire volt sikeres, annak az értékelésébe nem akart belebocsátkozni.

Hasonló kétkedéssel nyilatkozott az észak-koreai műholdfelbocsátás sikeréről kedden a dél-koreai védelmi minisztérium is.

A nemzetközi közösség nagy része úgy értékeli: a műhold pályára állítása csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea teszteljen egy újabb, nagy hatótávolságú rakétát.

Ehhez képest John Schilling amerikai mérnök, az észak-koreai rakétaprogram szakértője hétfőn azt mondta, hogy a Phenjan által felbocsátott eszköz "csaknem ugyanolyan volt, mint a 2012-es műholdfelbocsátásához használt Unha-3 rakéta, és ugyanolyan hajtóművet használtak benne".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!