szerző:
MTI

Egy utazó behurcolta Kínába a zikalázat, ez az első eset az országban – jelentették be kedden az illetékes hatóságok.

A Csianghszi tartományból származó 34 éves férfi Venezuelában kapta el a betegséget január végén. Február 5-én érkezett haza Kínába. Lázas volt, feje fájt és szédült. Február 6-án elkülönítőbe helyezték el, és már jobban, a testhőmérséklete ismét normális.

A kínai egészségügyi szakértők véleménye az, hogy az országban rendkívül alacsony a vírus elterjedésének az esélye, egyebek mellett a téli időjárás miatt. A kórokozót főleg szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem terjed.

A zikavírus az Egészségügyi Világszervezet szerint robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó zikavírus a gyanú szerint újabban kóros kisfejűség nevű születési rendellenességet is okozhat magzatoknál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!