szerző:
MTI

Nincs bizonyíték arra, hogy a Mexikó déli részén eltűnt 43 diák holttestét abban a hulladéklerakóban égették el, ahol az ügyészség állítja – közölte az Argentin Kriminalisztikai Antropológiai Csoport kedden közzétett jelentésében. Ez a második olyan független jelentés, amely kétségbe vonja a mexikói hatóságok állítását.

Az argentin kriminalisztikai szakértők jelentése szerint a Guerrero állambeli Coculában lévő hulladéktárolóban korábban több tűz is égett, melyeket nem egy időben gyújtottak. A szakértői csoport hozzátette: annak ellenére, hogy legalább 19 ember csontdarabjait találták meg a mexikói hatóságok a helyszínen, semmi sem bizonyítja, hogy azok az eltűnt diákok földi maradványai volnának.

A mexikói hatóságok állítása szerint két diák csontdarabjait azonosították DNS-vizsgálattal.

A Guerrero állambeli Igualában 2014 szeptemberében veszett nyoma 43 főiskolásnak. A hatóságok szerint rendőrök átadták a tüntetésre készülő diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amely megölte őket, majd a holttesteket elégették, a maradványaikat pedig egy folyóba dobták, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai. Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.

Az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság független nyomozói csoportja az ügyben elkészítette saját jelentését, amelyben a hatóságok vizsgálatának számos elemét kétségbe vonta, például azt, hogy a diákok holttestét el lehetett égetni, majd folyóba dobni úgy, ahogyan a mexikói ügyészség állítja.

A mexikói hatóságok tavaly októberben egyeztek bele abba, hogy külföldi szakértők bevonásával újrainduljon a nyomozás. A kormány azonban nem engedélyezte azoknak a katonáknak a kikérdezését, akik a bűntény idején voltak szolgálatban, és feletteseik parancsának engedelmeskedve nem avatkoztak be, amikor a rendőrség nekirontott a tiltakozásra készülő diákoknak. A CIDH szerint pont a katonák kikérdezése lenne a független nyomozás egyik kulcseleme.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!