szerző:
MTI

Zimbabwének több mint másfél milliárd dollárra lenne szüksége, hogy elég élelmiszert tudjon importálni az országot sújtó aszály után. Emmerson Mnangagwa alelnöke szerint milliókat fenyeget éhezés.

720 millió dollár kellene gabonaimportra, emellett az országnak öntöző rendszerek építésére és kisgyermekek élelmezésére sincs elég pénze. Másfélmillió tonna kukoricát kellene importálniuk; hárommillió ember szorul élemiszersegélyre – közölte az alelnök.

Az ország egy részét múlt héten katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a zimbabwei elnök. Mnanagwa szerint Zimbabwe déli területein tízezrével pusztulnak a jószágok, kiszáradnak a víztározók.

Zimbabwét egykor Afrika éléskamrájaként emlegették, de a múlt évtizedben az ország gazdasága a felére zsugorodott. A hararei kormány a gyenge termést valamint az országgal szemben az emberi jogok megsértése miatt bevezetett szankciókat okolja. Bírálói szerint viszont az elhibázott kormánypolitika a felelős: a jórészt fehér gazdálkodókat elkergették, a földeket pedig feketéknek adták, akik vagy nem értettek a földműveléshez, vagy eszközeik nem voltak hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!