szerző:
MTI

Hét barlangász szorult be egy barlangba kedden Franciaországban, akiket végül csak szerdán reggel tudtak kimenteni.

Épségben megtaláltak szerdán hét spanyol barlangászt, akik előző este 300 méter mélyen beszorultak egy barlangba a Pireneusok lábánál, Délnyugat-Franciaországban – közölték a helyi hatóságok.

Az elsősegélycsapatnak szerda reggel sikerült megközelítenie a helyszínt. A barlangászok még mindig 300 méterre a föld alatt vannak, de mindannyian életben vannak, és nagyon kimerültek – mondta el Frédéric Rose, Haute-Garonne megye prefektusának kabinetfőnöke. "Biztonságos övezetbe helyezzük el őket, ahonnan aztán fel tudjuk őket hozni a felszínre" – tette hozzá.

A 30 és 50 év közötti barlangászokat meglepte a megemelkedett vízszint a Mile nevű barlangban. A Pireneusokban az utóbbi napokban hó és eső is esett. 

A föld alatti expedícióra eredetileg egy 15 fős csoport indult, amelyből nyolc barlangásznak sikerült a felszínre jutnia. Ők értesítették hajnalban a csendőrséget hét beszorult társuk kimentése érdekében, miután hiába vártak rájuk a megbeszéltek szerint a barlang bejáratánál. 

A keresést a tűzoltók végezték a csendőrség különleges hegyi és földalatti mentőalakulatának segítségével. A barlangászok által kifejezetten kedvelt Mile barlang Toulouse városától mintegy száz kilométerre délnyugatra, Herran településnél található.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!