szerző:
hvg.hu

A török hatóságok nem akkreditálták a norvég újságírónőt, ezért nem maradhat az országban.

Kidobták a norvég Aftenposten törökországi tudósítóját, Silje Rønning Kampesætert az országból – írja a lap.

Az újságíró tavaly nyitotta meg a lap isztambuli irodáját, de amikor hat héttel később akkreditáltatni akarta magát, visszautasították kérelmét, ez pedig azt is jelenti, hogy nem fogja megkapni a vízumot sem, és nem maradhat az országban.

A török hatóságok nem részletezték, hogy miért nem akkreditálták a norvég újságírót, de feltehetőleg az állhat a háttérben, hogy a hölgy vőlegényével együtt költözött Isztambulba, aki bár szüleivel együtt német állampolgár, kurd származású, szülei még a hetvenes években vándoroltak ki Németországba.

Az ügyben a norvég külügyminiszter is megszólalt, aki egyeztetett Törökországgal az ügyről. Mint mondta, a török hatóságok bár nem részletezték a döntés okát, azt hangsúlyozták, hogy ennek nincs köze az Aftenposten bármilyen negatív megítéléséhez. A külügyminiszter felháborodását fejezte ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!