szerző:
MTI

Dél-Korea teljesen felfüggeszti az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, és fokozza az északi szomszédja elleni pszichológiai hadviselést, válaszul a legutóbbi észak-koreai rakétaindításra – jelentették be szerdán.

Hong Jong Pjo dél-koreai országegyesítési miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány értesítette Phenjant a határ északi oldalán lévő keszongi komplexum működésének tervezett felfüggesztéséről, és ennek megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket az ott dolgozó dél-koreaiak biztonságos hazajutásáért.

A demarkációs vonal északi oldalán található ipari parkban körülbelül 120 dél-koreai cég, jobbára kis- és közepes vállalkozások gyártanak termékeket, divatcikkeket, kiegészítőket olcsó, észak-koreai munkaerővel. A kommunista ország 53 ezer állampolgára dolgozik a telepen, amelyen Szöul már január elején korlátozásokat vezetett be Phenjan kísérleti atomrobbantása után.

Dél-Korea az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás után felújította a propagandaüzenetek hangszórós közvetítését. Észak-Korea válaszul ugyancsak hangszórókat helyezett el a határon, és folytatta az ellenséges tartalmú röplapok küldését hőlégballonokon is. Szöul a vasárnapi újabb észak-koreai provokáció miatt további hangszórókat helyezett el, és a műsorsugárzás időtartamát is meghosszabbította napi hat órára – közölte a védelmi tárca.

Észak-Korea különösen érzékeny a határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja a Kim Dzsong Un vezette rendszer stabilitását.

Észak-Korea vasárnap nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat, amelynek a világűrbe juttatását napokkal ezelőtt előre jelezte. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnapi rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában elítélte a műhold felbocsátását, amelytől korábban határozataiban eltiltotta Phenjant. A BT már régebben megtiltotta Észak-Koreának a föld alatti kísérleti nukleáris robbantásokat is.

Szerdán Japán is bejelentette, hogy a vasárnapi rakétaindítás miatt újabb szankciókat vetnek ki Észak-Korea ellen. Széles körű korlátozásokat vezetnek be a két ország közötti utazásra vonatkozóan, és kitiltják az észak-koreai hajókat a japán kikötőkből. Az Egyesült Államok szintén kilátásba helyezte az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!