szerző:
hvg.hu

A dél-koreai hírügynökség szerint újabb magas rangú vezetőtől szabadult meg Észak-Korea diktátora, korrupcióra hivatkozva – írja a The Independent.

Ri Jong Dzsil 2013 augusztusa óta irányította az észak-koreai hadsereget. Kivégzéséről a dél-koreai Yonhap hírügynökség egy olyan személyre hivatkozva adott hírt, aki ismeri az észak-koreai viszonyokat.

Állítólag korrupció miatt kapott halálbüntetést a vezérkari főnök, és azért, mert túlságosan nagy befolyásra tett szert. Állítólag ebben a hónapban végezték ki.

Hivatalos megerősítés ugyanakkor egyelőre nincs, és jó eséllyel nem is lesz, mivel a világ elől elzárkózó Észak-Koreából gyakorlatilag alig jutnak ki hiteles információk. Ri Jong Dzsil félreállításáról egyébként 2014 eleje óta keringtek híresztelések – olvasható a lapban.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor máskor is megszabadult már hozzá közel álló emberektől, ha valamiért ezt indokoltnak látta. Korábbi értesülések szerint kivégeztette többek között volt barátnőjét, a nagybátyját, majd a nagynénjét is, valamint tavaly a védelmi miniszterét. Utóbbit állítólag azért, mert elaludt egy hivatalos eseményen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!