szerző:
hvg.hu

Házkutatást tartottak egy szír menekültszálláson Németországban, miután az ott élő egyik férfiról egy műsorban tanúk azt vallották, hogy az Iszlám Állam parancsnoka volt. A férfi tagadja, hogy valaha köze lett volna a szervezethez.

A Spiegel TV műsor segítségével bukkantak rá a német rendőrök az Iszlám Állam egyik magasrangú harcosára Németországban.

A Spiegel arról ír, hogy a Mainzhoz közeli Sankt Johannban elszállásolt szír menekültek között az Iszlám Állam egy 32 éves aktivistája is elrejtőzött, és öngyilkos merényletekre készülhetett. A lap azt írja, szemtanúk szerint a férfi Szíriában nyíltan a dzsihadisták oldalán harcolt, és parancsnokként egy egységet is vezetett. Más szírek elmondása alapján a férfi sok más társához hasonlóan az Aszad-rezsim elleni szír felkeléskor először a lázadókhoz csatlakozott, majd a Núszra Front iszlamistáihoz, végül az Iszlám Államhoz pártolt át.

Tanúk szerint a férfi több tucat ember haláláért volt felelős, és bár eredetileg öngyilkos merénylő szeretett volna lenni, végül saríabíró testvére segítségével egy egység vezetését bízták rá. 2015 nyarán a szintén Aszad-ellenes, de az Iszlám Állammal is szembenálló Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) lázadói elfogták a férfit, majd nem sokkal később elengedték. Ezután tavaly ősszel érkezett menekültként Németországba.

A német hatóságok nem tudtak a férfiról, a Spiegel TV híradása hívta fel rá a figyelmet, majd vasárnap házkutatást tartottak nála, mint terrorszervezet lehetséges tagjánál. A férfi azonban ártatlannak vallotta magát és tagadta, hogy köze lenne az Iszlám Államhoz, vagy hogy valaha is a tagja lett volna a szervezethez. A rendőröknek azt mondta, a bátyjával már nem tartja a kapcsolatot, és azt sem tudja, hogy miért volt az SZSZH börtönében. "Németül akarok tanulni, és szakácsként dolgozni" – mondta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!