szerző:
MTI

Republikánus oldalon Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét mutatják a részeredmények az északkeleti New Hampshire államban kedden megtartott első amerikai előválasztáson. Trump győzelmi beszédében Obama egészségbiztosítási reformjának eltörlését ígérte. Sanders arról beszélt: nem engedhetik meg, hogy a Wall Street és milliárdosok megvásárolják a választásokat. Clinton elismerte vereségét, és azt mondta híveinek, hogy nincs nála keményebben küzdő politikus.

A szavazatok 10-11 százalékos feldolgozottsága mellett Bernie Sanders a voksok 56 százalékával vezetett a szavazók 41,8 százalékának bizalmát megszerző Hillary Clinton előtt. A volt first lady és külügyminiszter elfogadta vetélytársa, Sanders győzelmét.

A republikánusoknál Donald Trump 10 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 32 százalékát tudhatta magáénak, míg John Kasich 16 százaléknál tartott. Az arányok később is hasonlóan alakultak.

Trump Obama egészségbiztosítási reformjának eltörlését ígérte

"Amerikát ismét naggyá tesszük" – mondta kedd esti beszédében a New Hampshire-i előválasztást a republikánus oldalon megnyerő Donald Trump.

A manchesteri kampányközpontjában ismert szlogenjével emelvényre lépő New York-i milliárdos beszédét újra és újra megszakította az ünneplő hívek tapsa, és "Amerika, Amerika" skandálása.

Trump gratulált Bernie Sandersnek, aki a demokrata táborban nyerte meg a New Hampshire-i szavazást, de rögtön hozzátette, hogy "Sanders eladná, elajándékozná az országot".

Rövid beszédében azt fejtegette, hogy a politikusok Washingtonban jó kis megállapodásokat kötnek, többnyire saját hasznukra is, de ha ő lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor a politikai alkuk hasznát az emberek látják majd. Elnöksége esetére a többi között Barack Obama elnök egészségbiztosítási reformjának eltörlését ígérte, és az amerikai katonai képességek fokozását.

"A világ megint tisztel majd bennünket, higgyenek nekem" – fogalmazott.

Sanders: Nem vásárolhatják meg milliárdosok a választásokat

A New Hampshire-i, első előválasztáson demokrata oldalon győzelmet arató Bernie Sanders jóindulatúnak minősítette pártbéli vetélytársa, Hillary Clinton gratulációját. A 74 éves vermonti szenátor szerint győzelme annak köszönhető, hogy nagyon sokan akarnak változást az országban, és ezért nagyon sokan tenni is hajlandóak, azaz elmentek szavazni.

Sanders szerint a New Hampshire-i választás bebizonyította, hogy az emberek megértették kampányának üzenetét: azt, hogy a kormány a népé, és nemcsak maroknyi gazdag emberé. "Nem engedhetjük meg, hogy a Wall Street és a milliárdosok kasztja megvásárolja a választásokat" – fogalmazott.

Sanders adatokat sorolt, amelyek szerint több mint 1,8 millióan küldtek kampányának adományt, átlagosan 27 dollárt. "Az amerikai történelem eddigi legnagyobb civil vállalkozása volt ez" – mondta. Ezután felsorolta megannyi választási ígéretét: például az általános egészségbiztosítást, az olcsó oktatást, az egyenlő jogok garantálását nőknek és különböző etnikai csoportoknak.

Clinton: Nincs nálam keményebben küzdő politikus

Hillary Clinton harcias beszédben biztatta híveit, és a maga részéről további kemény küzdelmet ígért kedden, nem sokkal az után, hogy New Hampshire államban vereséget szenvedett demokrata vetélytársával szemben az első előválasztáson.

Clinton azt hangoztatta, hogy Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor és az ő céljai egybeesnek, ő is a Wall Street befolyása ellen küzd.

"Nem találnak nálam keményebben küzdő politikust, ugyanazt akarjuk, Bernie Sanders is, én is, hogy például a gyanús pénzek kikerüljenek a politikából és a kampányból, s hogy a Wall Streetnek ne legyen befolyása a politikára" – biztatta híveit a volt amerikai külügyminiszter egy órával az után, hogy az első részeredmények nyomán elismerte vereségét.

Miután gratulált vetélytársának, elismételte eddigi kampányának fő elemeit: az úgynevezett tiszta energiáért folytatandó küzdelmet, a nők egyenrangúságának és egyenlő javadalmazásának szükségességét, valamint az azonos neműekhez vonzódók jogainak fontosságát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!