szerző:
hvg.hu

Szomorú és csalódott a görög kormány, mert nem kapott érdemi segítséget Magyarországtól, ám az Orbán-kormány bírálatok terén már sokkal aktívabb velük szemben. A külügyminiszter-helyettes szerint még egy sátrat sem kaptak a magyaroktól.

Míg az európai határok védelmét biztosító Frontex erőit mindössze öt rendőrrel segíti a magyar kormány, addig a macedón határon 31 rendőrrel és száz kilométerre elegendő szögesdróttal segítik a nem EU-tag Macedóniát, ezt jelképes értékűnek tekinti a görög külügy Magyarország részéről – írja a Népszabadság a görög külügyminiszter-helyettessel folytatott beszélgetése alapján.

Görög határon várakozó menekültek pirkadat után.
©

A politikai döntést ellenséges lépésként kezelik a görögök, akik nem csak az EU-ban, hanem a NATO-ban is szövetségeseink. A macedón vagy a bolgár szomszédaiktól még elfogadnák, hogy meg akarják védeni saját határaikat, de a magyar támogatás ebbe nem fér bele. "Ki az ellenség? Mi görögök?" – kérdezi Nikosz Kszidakisz miniszterhelyettes.

Kszidakisz ugyanakkor elismerte, hogy több bírálat is jogosan érheti a görög kormányt, de hozzátette, hogy hazáját valóságos robbanásként érte a tavalyi menekülthullám. Míg 2014-ben 41 ezren szálltak partra, addig 2015-ben már 850 ezer ember érkezett Görögországba a Közel-Keletről, amit a súlyos pénzügyi válsággal küzdő államot erőfeszítésekre késztette, 350 millió eurót költöttek a menekültválság kezelésére, ez az összeg idén 600 millió euróra emelkedhet.

A görög külügy furcsállja, hogy egyetlen sátrat vagy takarót sem kaptak a magyar kormánytól. Még Litvánia is két őrhajót szolgáltatott a közös védelmi mechanizmus részeként, pedig őket végképp csekély mértékben érintette a válság, a német-görög viszony is sokat javult. Bécsben vagy Pozsonyban is több felajánlást tettek, mint nálunk, Pintér Sándor belügyminiszter arról tett ígéretet, hogy felülvizsgálják a görög igénylistát – írja a lap.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!