szerző:
MTI

Az Egyesült Államok nukleáris meghajtású tengeralattjárót vezényel Dél-Koreába, hogy szükség esetén védelmet nyújtson az országnak Észak-Korea ellen – közölték csütörtökön Szöulban.

Az amerikai haditengerészet North Carolina nevű atom-tengeralattjáróját irányították az ázsiai országba – közölte a dél-koreai védelmi minisztérium. Az amerikai hadsereg a lépéssel óva inti Észak-Koreát, egyben a hadászati eszközök jelenlétével megerősíti azt, hogy elkötelezett Dél-Korea védelme iránt.

A tárca egyben közölte, hogy idén márciusban Dél-Koreába érkezik a John Stennis nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és részt vesz majd az amerikai–dél-koreai hadgyakorlaton.

A North Carolinát nukleáris reaktor hajtja meg, fedélzetén 130 tengerész szolgál. A fegyverzetét Tomahawk manőverező robotrepülőgépek és MK48 torpedók alkotják. A robotrepülőgépek kilövésére 12 rakétaindító áll rendelkezésre. A tengeralattjáró maximális sebessége 46 kilométer óránként.

Észak-Korea vasárnap nagy hatótávolságú rakétával Föld körüli pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Azt megelőzően, január hatodikán Phenjan arról számolt be, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!