szerző:
MTI

Mellkasi fájdalommal kórházba vitték Iszlámábádban Pervez Musarrafot Pakisztán volt államfőjét – közölte a volt elnök pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának egy szóvivője csütörtökön.

A 72 éves Musarraf mellkasi fájdalmakra és nehézlégzésre panaszkodott, és a szóvivő szerint "nincs jól". A párt egy másik vezetője azonban azt mondta, hogy Musarraf már jobban van, és hamarosan hazaengedik, de szoros megfigyelés alatt marad otthonában is.

Musarraf 1999-ben puccsal került hatalomra. Később "levetette az uniformist", és újraválasztatta magát. 2008-ban viszont elveszítette a választásokat, és távozni kényszerült a hatalomból.

Több büntetőper is folyik ellene, az egyikben Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök halálával kapcsolatban gyanúsítják. 2013-ban hazaárulás címén emeltek vádat ellene, arra hivatkozva, hogy 2007-ben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és bírákat menesztett hivatalukból.

A szabadlábon védekező egykori elnök korábban politikai bosszúnak nevezte az ellene folyó eljárásokat. Szerinte az igazságszolgáltatás, illetve a mostani miniszterelnök, Navaz Sarif akar személyes bosszút állni rajta.

Pakisztánt 69 éves fennállásának nagyjából felében katonai vezetők uralták, a hadsereg vagy közvetlenül vagy a kulisszák mögül irányította az országot. A katonaság befolyásáról tanúskodik az is, hogy a hadsereg dönt a dél-ázsiai ország kül- és biztonságpolitikájáról akkor is, ha polgári kormányzat van hatalmon.

A fegyveres erők vezetői azonban a Musarraf alatti időszakhoz képest az utóbbi időben jóval kevesebbet avatkoznak bele a politikába, hagyják, hogy a lakosság a polgári kormányokat hibáztassa az ország problémáiért – írja a Reuters hírügynökség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!