szerző:
MTI

Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Egy nappal a müncheni Szíria-konferencia kezdete előtt Oroszország javaslatot tett az Egyesült Államoknak arra, hogy március 1-jétől hirdessenek fegyverszünetet Szíriában - jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva. Az illetékes szerint a feleknek azonban eddig semmiről sem sikerült megállapodniuk, és Washingtonnak kétségei vannak az orosz javaslat bizonyos elemeivel kapcsolatban. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön, amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott tárgyalásai előtt azt mondta, hogy Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre, és várja az amerikai választ. Lavrov közölte, hogy az orosz javaslatot az amerikai válasz ismeretében terjeszti majd a mintegy 20 országból álló, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) elé. Kerry a maga részéről kijelentette, hogy a kétoldalú megbeszélés a szíriai konfliktus összes aspektusát érinti majd, és az Egyesült Államok a humanitárius segélytől a tűzszünet ügyéig minden kérdésben szeretne haladást elérni. 

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban azt mondta, hogy "nagyon fontos" tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek közt a polgárháború sújtotta Szíria humanitárius helyzetének javítására teendő lépésekről. Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor a tűzszünet körvonalaira vonatkozó egyik kérdésre azt válaszolta, hogy a csütörtökön kezdődő müncheni konferencia előtt senki nem fog az egyes javaslatok tartalmáról beszélni. 

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter csütörtökön, az ISSG külügyminiszteri találkozója előtt azt mondta, hogy meg kell törni az erőszak spirálját Szíriában, mert különben tovább húzódik a polgárháború, és ehhez áttörést kell elérni a rendezésről folytatott tárgyalásokon. Steinmeier kiemelte, eljött a bajor fővárosba "mindenki, akire szükség van" ahhoz, hogy "elérjük mindazt, amit eddig nem sikerült", vagyis a továbblépést a válságkezelés azon szakaszába, amelyben lehetővé válik a harcok miatt a külvilágtól elzárt emberek ellátásának javítása és az "első lépések megtétele az erőszak jelentős csökkentése felé". 

A bajor fővárosban rendezendő konferencián az Egyesült Államok és Oroszország mellett Szaúd-Arábia, Irán és Törökország is részt vesz. A szíriai konfliktus rendezését célzó, január végi genfi béketárgyalások kudarca óta először találkozik egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A konferencián várhatóan az újabb genfi tárgyalási forduló és egy fegyverszünet feltételeiről egyeztetnek a résztvevők.

Egy ENSZ-béli diplomáciai forrás a Reutersnak nyilatkozva úgy vélekedett, javaslataival Oroszország csupán fedezni kívánja valódi célját, hogy katonai győzelemre segítse Bassár el-Aszad elnököt, s így ne kelljen kompromisszumot kötnie a tárgyalóasztalnál. 

Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint amerikai harci gépek bombázták szerdán a szíriai Aleppó várost, orosz gépek nem jártak akkor abban a térségben. Az amerikai védelmi minisztérium megvádolta szerdán Oroszországot és a szíriai kormányerőket azzal, hogy légitámadásban leromboltak két aleppói kórházat, bár a Pentagon nem közölte, hogy az állítólagos légitámadás mikor történt. 

A NATO az Egyesült Államok kérésére AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel fogja segíteni az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet elleni harcot - közölte az észak-atlanti szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán. Noha a NATO-tagországok, és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, a szövetségnek ez lesz az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt". Az államfő - elmondása szerint - Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette erre a lehetőségre. Erdogan beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozása érdekében. A török elnök úgy vélte, hogy a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül. 

Az Aleppóban és környékén zajló harcokkal kapcsolatban Erdogan azt mondta, hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai. A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán, és egy adott ponton "megteszi majd a szükséges lépéseket". Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. Ahelyett, hogy az ENSZ instrukciókkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában - tette hozzá.  

Csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet jelentette, hogy a szíriai kurd lázadók arab felkelőcsoportok támogatásával elfoglalták szerda estére az aznap megtámadott légi támaszpont nagyobb részét és egy szomszédos várost az északnyugati Aleppó tartományban. 

Az öt éve tartó szíriai polgárháború mintegy negyedmillió ember életét követelte, a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott Európában, és lehetővé tette az Iszlám Állam számára, hogy ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!