szerző:
MTI

A kölni rendőrség szilveszter éjjel ellopott mobiltelefonokat foglalt le, és a lopással kapcsolatban három férfit őrizetbe vettek pénteken.

A kölni pályaudvar mellett egy iraki menedékkérő ellenőrzésénél találták meg az egyik ellopott telefont, amely egy olyan nő tulajdona, akit több férfi szexuálisan zaklatott szilveszter éjjel - közölte a rendőrség.

Az első nyomozási eredmények szerint a 24 éves férfi egy marokkói menekülttől vásárolta korábban a mobiltelefont. A marokkói szobájában a hatóságok további hat telefont és egy táblagépet is találtak, amelyek eredetét egyelőre nem tudták kideríteni. A 26 éves férfit pénteken a vizsgálóbíró elé vezették, az iraki menedékkérőt viszont szabadon engedték.

Egy rendőrjárőr a düsseldorfi pályaudvaron őrizetbe vett egy másik marokkói menedékkérőt is. Kábítószert és egy szilveszterkor ellopott mobiltelefont is találtak nála. Ő ugyancsak azt vallotta, hogy mástól vette a telefont.

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások, illetve nők sérelmére elkövetett, szexuális molesztálással súlyosbított rablások.

Az eddig azonosított feltételezett elkövetők néhány kivételtől eltekintve külföldiek, többségük észak-afrikai. A legtöbb bűncselekményt Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve Kölnben, a tartomány legnépesebb városában követték el, ahol ezernél is több feljelentést tettek.

A német államügyészség szerint az ügyben már 72 gyanúsított van, tizennégyen vizsgálati fogságban ülnek.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!