szerző:
MTI

Kína támogatni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely "megfizetteti a kellő árat" Észak-Koreával a rakétaindításaiért – mondta pénteken a müncheni biztonságpolitikai konferenciát megelőzően Vang Ji kínai külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek.

Eljött az idő, hogy Phenjan magatartásáért szigorú határozattal szembesüljön – közölte a kínai külügyminiszter, aki szerint a cél az, hogy Észak-Korea visszakényszerüljön a tárgyalóasztalhoz.

Vang Ji viszont hangot adott aggodalmának amiatt, hogy az USA úgynevezett THAAD rakétavédelmi rendszert telepíthet Dél-Koreába, amely Vang szerint Kína ellen is irányulhat.

Kínai politikai körökben úgy vélik, hogy a THAAD nem kis részben Kína, illetve Oroszország ellen irányul, és elősegíti egyfajta katonai szövetség létrehozását is az Egyesült Államok, Dél-Korea, illetve Japán között.

Ugyancsak pénteken Münchenben találkozott John Kerry amerikai külügyminiszter dél-koreai kollégájával. A Reutersnek egy dél-koreai védelmi tisztségviselő névtelenségbe burkolózva azt mondta, hogy országa a jövő héten tárgyalni kezd az Egyesült Államokkal a THAAD rakétarendszerről.

A telepítés reakció arra, hogy Észak-Korea vasárnap pályára állított egy műholdat, ami azonban a nemzetközi közösség szerint csak ürügy volt ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétát próbáljon ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!