szerző:
MTI

A keddi véres nigériai terrortámadásban két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egy harmadik, gyilkolásra kijelölt társuk, egy 14 éves lány azonban letépte magáról a robbanóanyaggal telerakott mellényt. A merényletben így is sokan meghaltak.

Megrémült, nem akart embereket ölni, így inkább letépte magáról a testére erősített robbanószerkezetet egy fiatal nigériai lány, akit a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei arra kényszerítettek, hogy két másik társával öngyilkos merényletet kövessen el egy menekülttáborban – számoltak be csütörtökön a nigériai hatóságok. 

A két másik nő viszont besétált a Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól mintegy 85 kilométerre fekvő dikwai menekülttáborba, és több száz, ételért sorban álló ember közvetlen közelében felrobbantotta magát. A kedden elkövetett, kettős merényletben ötvennyolc ember halt meg, és hetvennyolcan megsebesültek. A táborban olyan emberek élnek, akik a Boko Haram miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Egy nigériai önvédelmi harcos csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a 14 év körüli, harmadik merénylőjelölt vallomást tett: azért nem robbantotta fel magát, mert megrémült a gondolattól, hogy embereket kellene ölnie. Egy másik tisztségviselő azt mondta, a fiatal lány több tervezett merényletről adott át információkat a hatóságoknak. 

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a keddi támadás elkövetőjeként, ugyanakkor a Boko Haram gyakran használ fel nőket és gyermekeket civil célpontok elleni támadásokhoz. 

A saría, az iszlám erkölcsi és jogi előírások radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram immár hetedik éve folytat fegyveres harcot Nigéria északkeleti részén. 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!