szerző:
MTI

Venezuelában három halottja van a zikalázhoz kapcsolódó eseteknek – jelentette be Nicolás Maduro államfő.

Nicolás Maduro venezuelai államfő helyi idő szerint csütörtökön közvetített televíziós beszédében közölte, hogy 319 megerősített zikavírusos esetből 68 járt komplikációkkal, és három elhalálozáshoz lehet köze. Hozzátette, hogy az országban 5221 lehetséges zikavírusos esetet regisztráltak idén február nyolcadikáig tavaly november 5-étől kezdve. A 68 beteget, akinél komplikációk jelentek meg, intenzív osztályon ápolják. 

Az elnök biztosította a lakosságot arról, hogy Venezuelában megvannak azok a gyógyszerek, amelyek szükségesek a zikaláz kezeléséhez. Maduro egyben megköszönte Brazília, India, Irán, Kína és Kuba segítségét, amelynek keretében gyógyszereket küldtek az országba. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében. 

A zikavírust főként egy szúnyogfajta, az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A legtöbb esetben nagyon enyhe tünetei vannak, vagy egyáltalán nincs tünete, ám egyre több bizonyíték áll rendelkezésre – elsősorban Brazíliában – arra, hogy a várandós nők, ha megfertőződnek, kórosan kisfejű csecsemőket hoznak a világra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!