szerző:
hvg.hu

A négy visegrádi állam be akar szállni a macedón-görög határ lezárásába - értesült a Spiegel.

Hétfőn összeülnek a visegrádi államok - Cseh-, Lengyel-, Magyarország és Szlovákia - képviselői, hogy közös megoldásban állapodjanak meg az úgynevezett balkáni menekültfolyosó lezárása érdekében - írja a Der Spiegel. A német lapnak nyilatkozó Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint "amíg nincs közös európai stratégia, addig legitim, hogy a balkáni útvonalon fekvő államok megvédjék a saját határukat. Mi pedig segítünk nekik ebben."

A hétfői megbeszélésnek a beszámoló szerint az lesz a témája, hogy miként támogassák Macedóniát görögországi határa lezárásában.

A Spiegel szerint ez ellenkezik az Angela Merkel német kancellár által szorgalmazott megoldással, amely Törökországgal együttműködve akarja megoldani a problémát. A szlovák külügyminiszter szerint viszont nem szabad Törökországra hagyni a megoldást. Lajcák nem ért egyet Merkelnek azzal a javaslatával, hogy a törökök szabályozottan, kontingensek szerint engedjenek menekülteket Európába; a szlovák miniszter szerint ez csak tovább ösztönözné a migrációt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!