szerző:
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már 5 esetet regisztráltak a világvárosban, a politikusok pénzt követelnek a kongresszustól a zikaveszély elleni harcra, miközben nyugtatgatják a lakosságot. A hvg.hu helyszíni tudósítása.

A zika miatt aggódó New York-i lakosok legnagyobb barátja a hideg. A város közepén is mínusz tíz fok alá esik a hőmérséklet, az egyenes sugárutakon és a vízpartokon még élesebb a hideg a szél miatt. A hétvégén akár mínusz 15 foknál is kevesebb lesz. Bill de Blasio polgármester megnyugatatásul közölte is, hogy míg ilyen az időjárás, addig nincs szúnyogveszély, a moszkítószezon meg normális esetben csak áprilisban kezdődik. Addig meg megpróbálnak felkészülni a járványveszélyre.

©

Lesz mire, mert a fertőzöttek száma nő. New York államban már 16 esetet regisztráltak, a világvárosban ebből 5-öt. Ezek külföldről behurcolt esetek, figyelmeztetik is a terhes nőket, hogy ne utazzanak Latin-Amerikába és a karibi térségbe. Ezt  azonban nehéz lesz betartatni, mert New Yorknak nagy és egyre gyarapodó spanyolajkú közössége van.

Az Obama-adminisztráció már kért pénzt a kongresszustól a zika elleni harcra. Egy New York-i szenátor most pedig olyan kinevezettet követel a Fehér Háztól, aki koordinálja a járványügyi felkészülést. Az továbbra is élénk vita tárgya, hogy az amerikaiak részt vegyenek-e a riói olimpián.  A hirhedt kisfejűségre ugyanis rendre brazil példákat hoz az amerikai média. Ugyanakkor szinte mindig megjegyzik, hogy a születési rendellenességek és a zika közti összefüggés feltárása meg további kutatásokat igyényel.

Hideg ide vagy oda, a helyzet komolyságát jelzi, hogy a 2014-ben hivatalba lépett polgármester zárt ajtók mögött tárgyalt az orvosszakértőkkel. A sajtó közben azt találgatja, mikor lesz ellenszere a zikának. Az optimistábbak is egy évre teszik a kifejlesztéshez szükséges időt.

Védőoltás hiányában a New York-iaknak marad az a jó hír, hogy a legveszedelmesebb szúnyogfajta nem honos a városukban – “csak” az egyik rokonrovar. Így – és a hideg miatt – nyugodtan koncentrálhatnak a kínai újév ünnepségeire, amelyek hagyományos látnivalói New Yorknak, és körbejáró buszokon invitálják az érdeklődőket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!