szerző:
MTI

Egyre terjed a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Surinamé-ban és Venezuelában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton.

A zikajárvány kitörése óta az említett öt latin-amerikai országban arról számoltak be, hogy egyre több embernél állapítottak meg Guillain-Barré-szindrómát. Az idegrendszert érintő károsodás végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart okoz, súlyos esetben teljes bénulást idéz elő.

A WHO megjegyezte, hogy a szindróma okát egyelőre nem tudták megállapítani, különösen annak fényében, hogy az érintett dél-amerikai országokban egyszerre van jelen a zika-, a dengue- és a chikungunyavírus, így nem bizonyítható, hogy a Guillain-Barré-szindróma és a zikavírus közötti kapcsolat.

Hozzátették: Kolumbiában és El Salvadorban nem találtak zikavírust a GBS-szel diagnosztizált emberek szervezetében. Venezuelában a 252 Guillian-Barré-tüneggyüttesben szenvedő között három esetében azonosították a zikavírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani.

A brazil kormány pénteken közölte: az utóbbi tíz napban hat százalékkal, 5079-re emelkedett a gyanú szerint mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!