szerző:
hvg.hu

Miután Törökország és Szaúd-Arábia szárazföldi csapatokat küldene Szíriába, a másik oldalon álló Irán felajánlotta, megvédi a szír légteret - a hír leginkább a perzsa állammal az utóbbi időkben békülékenynek tűnő Amerikát fenyegeti.

Két nyugtalanító hírt is közölt az AP hírügynökség Szíriával kapcsolatosan. Az egyikben Irán légvédelmi főnöke, Farzad Ezmaili tábornok szólal meg, arról beszél, hogy országa kész megvédeni Szíria légterét - ez egyértelműen az amerikaiaknak és koalíciójuknak szól, mivel Irán Oroszországgal és az Aszad-rezsimmel együtt harcol. Irán tagadja, hogy harcoló alakulatokat küldött volna az országban - más források szerint ez nem igaz - , de tanácsadókat, rangidős katonákat biztosan küldött Aszad segítségére, ugyanis többjük meghalt a harcokban, és erről voltak hiteles beszámolók.

Ez volt az első hivatalos iráni bejelentés, hogy a siíta állam a szír elnök segítségére lesz a légvédelemben. Az után pedig főleg súlyos bejelentés, hogy előzőleg Törökország és Szaúd-Arábia bejelentette, készek szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába, hogy harcoljanak az Iszlám Állam ellen.

A második hír arról szól, hogy a szír kormány elítélte Törökországot, hogy lőtte a szíriai kurd területeket, ami szerinte azt a célt szolgálja, hogy emelje a "terrorista szervezetek" harci morálját. Szíria véleményét eljuttatta az ENSZ illetékes szervezeteihez is. A hadműveleteket a török miniszterelnök is megerősítette előzőleg. A szír elnök felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget a török rezsim által elkövetett "bűnöknek".

Törökország elsődleges célja Aszad elnök leváltása, ezért támogatja a szunnita ellenzéket. Vasárnap már második napja bombáztak ellenzéki kurd területeket Szíriában.

Orbán Viktor tavaly decemberben kötött gazdasági megállapodásokat Iránnal, és arról is beszélt, hogy részt venne az iráni atomprogramban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!